Logo

Norsk

Logo
Logo
Bakgrunnsbilde

Ett år av förändring – det här påverkar dig som farmaceut

2. apr. 2025

3 minuter

Författare: Carl Anton Widén

Skärpta regler för apotekens e-handel

Den 1 november 2025 träder Läkemedelsverkets nya föreskrifter om distanshandel i kraft. Syftet är att säkerställa att läkemedel som levereras hem till patienter håller samma säkerhetsnivå som de som hämtas på fysiskt apotek.

Bland förändringarna finns skärpta krav på hur läkemedel ska förvaras, transporteras och dokumenteras vid e-handel. Det handlar också om bättre informationsöverföring mellan apotek, leverantörer och patient.



– Det handlar ytterst om att skydda patienten och säkerställa att läkemedlet når fram i rätt skick, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket.


Vision e-hälsa 2025 närmar sig målet

Sverige har sedan flera år haft en gemensam vision: att bli världsledande i att använda digitaliseringens möjligheter inom hälsa, vård och omsorg.

Nu när vi är inne i det avgörande året 2025 intensifieras arbetet med att förverkliga visionen. Flera nationella initiativ är redan på plats – allt från digitala plattformar för vårdkontakt till säkrare delning av vårdinformation.

Arbetet drivs i samverkan mellan staten, SKR, regioner och myndigheter, med målet att digitala lösningar ska bidra till en mer jämlik och tillgänglig vård – oavsett var i landet du bor.



Visionen bygger på att digitala lösningar ska bidra till god och jämlik hälsa – oavsett var i landet du bor.


Kompetensutveckling för farmaceuter

Den snabba tekniska utvecklingen och förändrade regelverk ställer höga krav på dagens farmaceuter. Sveriges Farmaceuter lyfter nu vikten av kontinuerlig kompetensutveckling för att farmaceuter ska kunna möta framtidens behov.

Utöver traditionella fortbildningar efterfrågas nu också kurser inom digitala arbetssätt, patientsäkerhet och klinisk farmaci.



Ny modell för läkemedelsgenomgångar

En ny modell för tvärprofessionella läkemedelsgenomgångar lanseras i flera regioner. Den syftar till att öka både träffsäkerheten och effektiviteten i behandlingen – särskilt för äldre patienter med många läkemedel.

Modellen ger verksamheter större flexibilitet att prioritera patienter baserat på medicinska behov, snarare än fasta intervaller. Den lyfter också fram farmaceutens roll i teamet.



– Genom att stärka samverkan och använda rätt kompetens kan vi minska risken för läkemedelsrelaterade problem, säger representanter från Svensk Farmaci.


Initiativ för att förebygga läkemedelsbrist

E-hälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen samarbetar för att bygga ett nationellt system som ger en bättre överblick över läkemedelstillgången.

Genom att samla in data från vårdgivare, grossister och apotek vill man kunna upptäcka signaler om brist i tid och ta fram lägesbilder och prognoser. Detta ska ge bättre framförhållning och beredskap – särskilt vid störningar i leveranskedjan.



Initiativet är en del av en större satsning på robust läkemedelsförsörjning i Sverige.


Överenskommelse om läkemedelsförsörjning

Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse för 2025 som innebär att regionerna tilldelas närmare 41 miljarder kronor för kostnader kopplade till läkemedelsförmånerna.

Målet är att säkerställa jämlik tillgång till effektiva läkemedel i hela landet, samtidigt som man stärker det långsiktiga arbetet för en hållbar finansiering.



– Överenskommelsen visar på ett gemensamt ansvar för att utveckla läkemedelsområdet i takt med nya behov och innovationer, säger SKR:s ordförande.


Är du farmaceut och vill ta nästa steg i karriären?

Hör av dig till oss för att utforska karriärmöjligheter där du gör skillnad.


Klicka här för att inte missa Antons nyhetsbrev "Hej Farmaceut".

Cta Bilde

Abonner på vårt nyhetsbrev for jobboppdateringer

Cta Bilde

Abonner på vårt nyhetsbrev for jobboppdateringer

Cta Bilde

Abonner på vårt nyhetsbrev for jobboppdateringer

Cta Bilde

Abonner på vårt nyhetsbrev for jobboppdateringer