Erik Haeffler om samhällsuppdrag, innovation och farmaceutens roll på APL
16. apr. 2025
5 minuter
Författare: Carl Anton Widén

Från industrikarriär till samhällsuppdrag
När Erik Haeffler klev in som vd för APL för fyra år sedan hade han 30 år bakom sig i läkemedelsindustrin. Idag leder han ett bolag som både levererar livsnödvändiga läkemedel till patienter med särskilda behov och samtidigt positionerar sig inom avancerad tillverkning och digitalisering.
“Jag blev snabbt imponerad av hur starkt våra medarbetare drivs av samhällsuppdraget. Det är verkligen något som genomsyrar kulturen på APL.”

3D-printade läkemedel – nästa steg för extempore
APL är i full gång med att implementera 3D-printing som produktionsmetod för vissa extemporeläkemedel – ett steg som kan innebära både högre dosnoggrannhet och bättre repeterbarhet. Först ut: metoprolol.
“Det här kan vara en mer lämplig form än kapslar för vissa patienter, och vi börjar där vi ser störst nytta.”
Tekniken öppnar också dörrar för framtida individualiserad medicin – med dosjusteringar från tablett till tablett. Och ja, även veterinärläkemedel kan printas – med köttsmak, om hunden så önskar.

AI + digitalisering = smartare produktion
Från pappersbaserade batchprotokoll till digitala flöden – APL:s digitaliseringsresa är omfattande, men nödvändig. AI börjar redan nu användas för att göra det enklare att hitta rätt instruktioner via intelligent sökning i SOP-system.
“Istället för att bläddra – bara ställa en fråga.”
Längre fram ser Erik hur AI kan användas för att driva kontinuerliga processförbättringar inom produktionen.

Farmaceutens roll på APL – mångsidig och avgörande
Till skillnad från öppenvårdsapotek har APL farmaceuter i många olika roller – från tillverkning och kvalitetssäkring till sortimentsutveckling och rådgivning.
“Kundtjänst här är inte bara ‘när skickas min beställning’, utan ofta stöd till förskrivare kring hur man ska skriva ut extempore.”
APL uppmuntrar också intern rörlighet – farmaceuter som börjar i produktionen kan senare gå vidare till QA, sortiment eller utveckling.

Samhällsuppdrag möter affärsutveckling
Två tredjedelar av APL:s verksamhet utgörs av samhällsuppdraget – extempore och lagerberedningar. Men en viktig del är också kontraktsproduktion åt läkemedelsindustrin, där APL hittat en nisch:
“Vi är bra på det som är litet och krångligt. Många stora kontraktstillverkare tackar nej till sådant – men det passar oss perfekt.”

Vad driver Erik?
Bygga bolag, utveckla verksamheter och skapa framtidens lösningar – men alltid med samhällsnyttan i fokus.
“Vi har blivit ett stabilare, starkare och mer innovativt bolag de senaste åren. Jag vill fortsätta bygga vidare på det.”

Avslutningsvis – ett råd till dig som är ny i branschen:
“Det finns så många vägar med en farmaceutisk utbildning. Apotek är ett alternativ, men läkemedelsindustrin har också stort behov av farmaceuter. Du har en spännande karriär framför dig.”